Wat zijn de gevaren van radongas? Radongas is een verzamelnaam voor twee radioactieve gassen (radon en thoron) die van nature in de aardbodem aanwezig zijn. In Nederland zijn de concentraties radongas laag omdat we geen rotsachtige bodem hebben. Verder wordt radongas ook aangetroffen in bepaalde bouwmaterialen, zoals baksteen, beton en natuursteen. Over het algemeen kan radongas weinig schade aanrichten, maar als je het in te grote hoeveelheden inademt kan het in het meest extreme geval longkanker veroorzaken. Gelukkig zijn er voldoende maatregelen die je kunt nemen zodat dit niet gebeurt.

https://www.vloerisolatiekosten.nl/gevaren-van-radongas/

Radon in je woning
In Nederland is radongas dus eigenlijk al in kleinere hoeveelheden in de grond aanwezig dan in landen met rotsachtige bodems, maar dat betekent niet dat je het bestaan ervan moet negeren. In woningen voorzien van een kruipruimte komt het zo gemakkelijk de woongedeeltes binnen, maar ook andere huizen kan het via gaten, kieren, sanitair en leidingdoorvoeren naar binnen komen en zich daar ophopen. Het nadeel is dat je dit gas niet kunt zien en ook niet kunt ruiken. De concentraties kunnen alleen met speciale apparatuur worden gemeten. Het gevaar ontstaat wanneer de radioactieve elementen van het gas zich gaan binden aan het stof in je lucht. Als je deze inademt kun je ziek worden omdat de stofdeeltjes je longen niet meer kunnen verlaten.


Oplossingen
Het is goed mogelijk om dit proces tegen te gaan en dat is door ervoor te zorgen dat het radongas voldoende wordt verdund. De beste manier om dit te doen is door ventilatie te bevorderen. Er zijn ook enkele andere maatregelen die je kunt nemen om het radongehalte in je woning minimaal te houden.

Ventilatie: zorg ervoor dat je woning goed is geventileerd door regelmatig de ramen tegen elkaar open te zetten of door te investeren in een ventilatiesysteem. Het is dan essentieel dat je ook de ventilatie in de kruipruimte onder handen neemt, zodat het gas al bij de bron kan worden afgevoerd.
Bodemfolie: je kunt het radongas tegenhouden door de bodem van je kruipruimte luchtdicht af te dekken met een folie.
Lichtdichte vloeren en luiken: zorg ervoor dat de onderkant van je vloer luchtdicht is en dat je ook het luik van de kruipruimte luchtdicht kunt afsluiten. Let daarbij op leidingen die je woning binnenkomen en controleer ook de meterkast. Zo kan de ventilatie onder je woning optimaal werken en kan het gas veel moeilijker je leefgedeelte binnenkomen.
Materialen zonder radon: als laatste kun je bij werkzaamheden of wanneer je een nieuwe woning aan het bouwen bent zoveel mogelijk kiezen voor materialen die geen radon bevatten. Denk hierbij aan gips, kalksteen, glas, staal en hout. Beton, natuursteen en bakstenen vermijd je dan het beste.

Radongas in Nederlandse huizen
Zoals al eerder aangegeven is de concentratie radongas in Nederlandse huizen laag. Volgens de Europese wetgeving mogen de metingen in nieuwbouwwoningen niet hoger uitkomen dan 200 Bq (Bequerel) per kubieke meter lucht en in bestaande woningen niet boven de 400 Bq. In Nederland liggen de waarden in nieuwbouwwoningen gemiddeld rond de 13,5 Bq en dit is dus erg laag. Daarnaast zijn nieuwbouwwoningen eigenlijk altijd voorzien van een uitstekend ventilatiesysteem en bevatten deze geen kruipruimtes meer. Wij hebben dus in principe nog weinig te vrezen.

EcoBriq® en Radon

Vermits EcoBriq® een kolombouw-structuur in beton is wordt het weinige radon al beperkt omdat de wanden de facto minder beton, natuursteen en bakstenen bevatten.

De kleine hoeveelheid aan radon wordt, dankzij de doorlopende Neopor®  afstandhouders naar buiten afgevoerd. Het enige Radon dat de woning zou kunnen binnendringen wordt afgevoerd door de luchtventilatie zoals hiervoor beschreven werd.