Windenergie


Een windmolen voor particulieren heeft geen grote wieken. Je kan ze daarom makkelijk in de tuin of op het dak plaatsen.

Particuliere windmolens zijn beschikbaar in verschillende afmetingen, met bladen van 2, 3, 4, … meter. 


In tegenstelling tot andere populaire duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen of een zonneboiler, is een windmolen voor thuis niet afhankelijk van de zon. Daardoor kan hij ook ’s nachts of op dagen met weinig zon energie opwekken. Het enige wat nodig is, is wind.

 

Rendement & prijs van kleine windmolens

De prijs van een kleine windmolen varieert tussen € 3.000 en 25.000. De prijs is afhankelijk van volgende factoren:

Windenergie   Een windmolen voor particulieren heeft geen grote wieken. Je kan ze daarom makkelijk in de tuin of op het dak plaatsen. Particuliere windmolens zijn beschikbaar in verschillende afmetingen, met bladen van 2, 3, 4, … meter.    In tegenstelling tot andere populaire duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen of een zonneboiler, is een windmolen voor thuis niet afhankelijk van de zon. Daardoor kan hij ook ’s nachts of op dagen met weinig zon energie opwekken. Het enige wat nodig is, is wind.   Rendement & prijs van kleine windmolens De prijs van een kleine windmolen varieert tussen € 3.000 en 25.000. De prijs is afhankelijk van volgende factoren:

Rendement van een miniturbine (indien plaatsing toegestaan - bevraag u vooraf)

Een windmolen levert echt iets op als de elektriciteit die hij produceert meer kost dan de aanschafprijs. Hierbij speelt de locatie een belangrijke rol. Alleen op plaatsen waar het voldoende waait, haalt een windmolen voldoende rendement. Financiële voordelen zijn er voor de huidige generaties van kleine windmolens voorlopig nog niet. Particulieren plaatsen hem vooral omwille van ecologische motieven. Door de hoge aanschafprijs kan je hem vaak niet terugverdienen voor het einde van zijn levensduur (ongeveer 20 jaar).


Best lijkt dus om in te schrijven op een plaatselijk overheidsinitiatief wanneer dit zich voordoet.

Rendement van een miniturbine (indien plaatsing toegestaan - bevraag u vooraf) Een windmolen levert echt iets op als de elektriciteit die hij produceert meer kost dan de aanschafprijs. Hierbij speelt de locatie een belangrijke rol. Alleen op plaatsen waar het voldoende waait, haalt een windmolen voldoende rendement. Financiële voordelen zijn er voor de huidige generaties van kleine windmolens voorlopig nog niet. Particulieren plaatsen hem vooral omwille van ecologische motieven. Door de hoge aanschafprijs kan je hem vaak niet terugverdienen voor het einde van zijn levensduur (ongeveer 20 jaar).   Best lijkt dus om in te schrijven op een plaatselijk overheidsinitiatief wanneer dit zich voordoet.