Gezondheid

EPS-korrels  geven een gevoel van behaaglijheid

EPS-toepassingen worden veelvuldig gebruikt als verpakkingsmateraal in de voedingssector

Volgens onze bron kunnen bij eenzelfde de toepassing met PUR huidproblemen optreden. Er wordt zelfs verwezen naar astmaverschijnselen.

Voor EPS, in de volksmond ook wel ‘piepschuim’ genoemd, zijn dergelijke effecten nooit gevonden.

Minerale wol 

Reeds eind 2013 hebben diverse vooraanstaande wetenschappers (toxicologen en longartsen) gewaarschuwd voor de kans op de dodelijke ziekte longfribose bij toepassing van minerale wol.  


Verwerkbaarheid

Elk isolatiemateriaal heeft zijn voor- en nadelen bij de verwerking. Zo zijn kunststofplaten (EPS, PUR) licht en stabiel van vorm en is minerale wol (glas- en steenwol) gemakkelijk  plooibaar.


Gezondheidsaspect

Maar hoe zit het met het gezondheidsaspect bij de verwerking? Iedereen die ooit met minerale wol gewerkt heeft kent het wel. Als je geen voorzorgmaatregelen treft krijg je jeuk of een onaangename geïrriteerde huid.


Van de drie meest gebruikte isolatiematerialen is minerale wol het enige materiaal waarbij

beschermende maatregelen noodzakelijk zijn. 

Minerale wol  Reeds eind 2013 hebben diverse vooraanstaande wetenschappers (toxicologen en longartsen) gewaarschuwd voor de kans op de dodelijke ziekte longfribose bij toepassing van minerale wol.     Verwerkbaarheid Elk isolatiemateriaal heeft zijn voor- en nadelen bij de verwerking. Zo zijn kunststofplaten (EPS, PUR) licht en stabiel van vorm en is minerale wol (glas- en steenwol) gemakkelijk  plooibaar.   Gezondheidsaspect Maar hoe zit het met het gezondheidsaspect bij de verwerking? Iedereen die ooit met minerale wol gewerkt heeft kent het wel. Als je geen voorzorgmaatregelen treft krijg je jeuk of een onaangename geïrriteerde huid.   Van de drie meest gebruikte isolatiematerialen is minerale wol het enige materiaal waarbij beschermende maatregelen noodzakelijk zijn. 
Vezels en binnenklimaat  Er is een duidelijke relatie tussen het ‘Sick Building Syndroom’ en minerale wol, voornamelijk in kantoorgebouwen. Met name de toepassing van minerale wol tegels in verlaagde plafonds en de luchtverspreiding door airco’s zijn hier debet aan. (Bron: Department of Design and Environment Analysis, Cornell Universiteit Ithaca)  Formaldehyde en binnenklimaat  Formaldehyde is een gevaarlijke stof met risico’s voor de gezondheid. Het kan irriterend zijn voor de huid, ogen, neus en keel, hoofdpijn of beroepsastma veroorzaken en zelfs tot spontane abortussen en aangeboren afwijkingen leiden. Formaldehyde-emissie vindt wel bij minerale wol plaats maar niet bij EPS en PUR. (Bron: Arboportaal, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid)

Vezels en binnenklimaat


Er is een duidelijke relatie tussen het ‘Sick Building Syndroom’ en minerale wol, voornamelijk in kantoorgebouwen.
Met name de toepassing van minerale wol tegels in verlaagde plafonds en de luchtverspreiding door airco’s zijn hier debet aan.
(Bron: Department of Design and Environment Analysis, Cornell Universiteit Ithaca)

Formaldehyde en binnenklimaat


Formaldehyde is een gevaarlijke stof met risico’s voor de gezondheid. Het kan irriterend zijn voor de huid, ogen, neus en keel, hoofdpijn of beroepsastma veroorzaken en zelfs tot spontane abortussen en aangeboren afwijkingen leiden.
Formaldehyde-emissie vindt wel bij minerale wol plaats maar niet bij EPS en PUR.
(Bron: Arboportaal, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid)